N3...yang tertangguh, sila-sila menjamu mata..kalau nak buat pun boleh juga silakan!!
Bahan-bahan puding jagung
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara
1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.(tambah sesudu
mentega)
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair
Cara-cara
1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.(tambah sesudu
mentega)
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
Bahan-bahan Kuah Puding :
Sumber :http://ovenkecil.blogspot.com
- 2 tin susu cair + baki susu cair dari adunan di atas
- 2 tin besar fruit cocktail (tapis untuk mengasingkan buah-buahan dengan sirapnya)
- 400 ml air masak
- 10 Tbsp gula pasir
- 1 tsp garam halus
Cara-cara :
- Campurkan semua bahan di atas kecuali buah-buahan koktail.
- Masak di atas api sehingga gula larut dan tutup api.
- Sejukkan kuah di dalam peti ais.
Puding Jagung
Selalunya orang letak puding kastad tapi saya letak puding jagung..ok juga la not bad!!
No comments:
Post a Comment