Onde-onde atau kat utara di panggil buah melaka, kalau kat utara onde-onde ialah... yang ada inti kacang hijau dan disaluti dengan tepung dan bijan....tapi kali bukan nak cakap pasal onde-onde tu, tetapi tentang buah melaka kat atas tu..kalau untuk orang yang baru nak belajar memasak memang resepi ini amat mudah sekali sekali buat je terus jadi...tetapi kena jaga kat airnya jangan terus masuk..masuk secara sedikit-dikit insyaallah kalau ikut arahan memang tak dak masalah..ok jom kita tengok sama-sama..
ONDE_ONDE (Buah Melaka)
Sumber : Emak (dia tak ikut sukatan tapi dari situ blehla agak-agak)
Bahan-bahan
2 1/2 Cawan tepung pulut
1/2 Cawan tepung gandum
1 1/4 Cawan air daun pandan (kalau tak mau air sejuk biasa pun boleh)
Semangkuk kelapa parut (bahagian putih--agak-agak dalam sebelah kelapa)
Gula melaka / kabung secukupnya
Cara-cara
campurkan kedua-dua tepung tersebut , kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, sambil tu bolehlah la didihkan air untuk merebus onde-onde tadi, bila dah agak lembut bolehla di buat bulat-bulat dengan memasukkan gula melaka/kabung ke dalam tepung tadi. Selepas habih dibulat-bulatkan boleh la di masukkan ke dalam air yang mendidih tersebut, bila kuih itu timbul boleh la dimasukkan kedalam mangku dan digolek-golekkan sehingga rata kelapanya..Di sini ada petuanya , jangan biarkan kuih tu sejuk baru nak salutkan dengan kelapa, sebab nanti kuih tu tak dapat melekat cantik.
Ok selamat mencuba, TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA
No comments:
Post a Comment