RSS

Wednesday, June 1, 2011

Apam Snow White

Apam ni dah buat 3 hari yang lepas hari ni baru boleh upload..busy dengan tusyen kat sekolah..biasa la dah kena ajar kelas peksa so kena la berkorban sikit..tapi cuma minggu pertama cuti je..minggu ke dua boleh enjoy!!..Ok jom kita cita pasai apam ni..memang sedap apam nie..kalau ada 6 bintang memang nak bagi 6 la..Sebenarnya resepi ni dah lama duk cari..Alhamdulillah bila masuk blog hana ..terjumpa la resepi ini..bila makan apam ni ingat masa kecik2 dulu mak selalu duk buat..tetapi resepi mak dia tak masukkan mauripan...dan cara dia habaq macam susah la..sebab kena buat ibu..tu yang rasa m sikit tu...ok jom kita tengok resepinya


source : Hana

Bahan-bahan
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir (kalau tak mau manis boleh kurangkan)
  • 1 paket mauripan @ ibu roti (11gm)
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji kelapa parut putih + sedikit garam
Cara-cara
  • Masukkan semua bahan diatas kecuali nasi dan air kedalam bekas. Gaul rata dan ketepikan sebentar
  • Kisar nasi dengan air sehingga ia betul-betul hancur.
  • Masukkan campuran kisaran nasi dan air tadi kedalam bekas tepung dan sebatikan.
  • Perapkan adunan selama sejam. Tutup bekas adunan anda dengan kain bersih/tuala bersih.
  • Panaskan periuk kukus. Sapukan sedikit minyak pada acuan lompang dan susun dalam pengukus. Kukus dalam 3-5 minit.
  • Angkat bekas kukusan yang mengandungi acuan lompang kosong dan masukkan bancuhan tadi sehingga penuh acuan. Anda boleh letakkan pewarna kesukaan anda. saya letakkan sirap ros dan perasa pandan untuk warna hijau.. so bau apam jadi harum saja.Kukus selama 10-15 minit dengan api yang sederhana .










No comments:

Post a Comment