RSS

Monday, April 14, 2014

Sakura Malaysia


Malaysia

Assalamualaikum, memang lama betul tidak update blog ni, rasa rindu pulak nak berblogging ni, tapi apakan daya masa yang tidak mengizinkan, walaubagaimanapun hari ini ku gagahi jua untuk menulisnya (ce wah air puitis gitu, perasan je ni), sebenarnya banuak material tapi disebabkan oleh kesuntukan masa jadi segala hasrat yang ada terpaksa dikuburkan begitu sahaja.

Kebetulan duk minat dengan pokok ni,ada pula dalam simpanan so boleh la post ini memang cantik sekali, bungan ini berbunga seperti sakura tapi bentuk lain sikit..kalau sakura hanya boleh berkembang selama 7 hari sahaja tetapi bunga ini lama sikit kot (tak sempat nak google, dah boleh taip banyak ini pun dah cukup bagus..:).ok jom kita tengok sakura Malaysia dan Jepun



Malaysia


Jepun...nampak lain kan//

Jepun..

Ok selamat menjamu mata, jumpa lagi..terima kasih kerana membaca..Asslamualaikum...

Tuesday, June 18, 2013

Kerabu Buah Mangga Muda


Kebetulan buah mangga (mempelam) kat belakang rumah baru berbuah sulung so tak sempat nak tua dah dikidnap dah. Kerabu ni sebenarnya paling mudah untuk dibuat, walaupun mudah tapi teramatlah sedapnya, kiranya bertambah-tambah la nasi jawabnya, sesuai untuk orang yang demam bak kata orang utaqha boleh pecah liur la!!!..jom kita tengok resepinya

Kerabu Mangga

Bahan-bahan
1 biji mangga
1 bungkus kacang goreng lebih kurang 50 sen (cuba tengok pic kat bawah ---kalau sempat upload la..sebab kacang ni sedap sesangat)
7 biji cili padi-kalau nak pedas boleh tambah, ni pun boleh tahan pedasnya
1/2 labu bawang besar atau boleh juga letak bawah merah
segenggam ikan bilis--goreng dulu ye ikan bilis tersebut
garam dan gula secukup rasa---original resepi na..no serbuk perasa

Cara-cara
Tumbuk semua bahan kecuali buah mangga . Sementara itu mangga bolehlah di sagat denga penyagat seperti gambar diatas. Selepas itu gaul sebati dan bolehlah dihidangkan, adui bercerau air liur, sebab benda dah habih baru nak post so jadi cenggini la kan!!!!..sabo je la...



Permulaan Satu Perjalanan



Hasil yang di tuai selepas lebih kurang 2 bulan...Syukur alhamdulillah


Tajuk entry macam gah aje tapi sebenarnya ini merupakan entry pertama selepas berbulan-bulan tak bersiaran (cewah) ..N3 ni adalah sebagai enjin la kot untuk start berblogging semula, Selepas cuba untuk menaikkan mood yang tak pernah nak naik-naik. Apa-apapun niatnya hanya satu sahaja iaitu untuk mencari redhaMU ya Allah...Walaupun kita kalah di dunia tapi Insyaallah akhirat kita tak akan pernah kalah..uiks ayat apa ni...yang mengerti sahaja yang dapat menghadhamnya seperti mana perut yang menghadhamkan makanan halal untuk dijadikan darah daging yang tidak akan di makan oleh api neraka..Ok lah tak mau emo sangat sat g terbakar pulak blog nie (dah lama tulis baru nak post hari ini..hehehehe..so berita dah basi)...apa-apapun jom kita jamu mata untuk hobi baru ini..bila tengok bunga-bunga ni, rasa macam nak buat kebun ros macam kat Cameron pulak hehehe...angan-angan.


   Baru nak kembang..cantik sangat..Indahnya ciptaan Allah kan!!!


Dah Kembang

Comel!!!








Sunday, January 20, 2013

JANGAN PROMOSI DOSA DI FACEBOOK DAN BLOG

Sumber : http://yanty82.blogspot
Penceramah : Ustaz  Dr. Zaharudin (Zaharudin .net)






Iman seseorang telah disepakati oleh para ulama boleh menaik dan menurun berdasarkan pelakuan di dalam kehidupan sehariannya. Jika dosa memenuhkan ruang kehidupannya dengan dosa, keimanan akan menurun, memberi kesan kepada seluruh amalan. Solat menjadi tidak khusyu' dan berat, demikian amalan kebaikan dirasa membosankan dan teramat menjemukan. Perasaan kesal dan rasa bersalah atas pelakuan dosa pula akan semakin pudar, hasilnya, keimanan di dalam hati menjadi semakin malap tanpa sinar.

Dosa dan pahala boleh bercambah dengan mudah, tanpa kawalan dan kesedaran sebaiknya, catatan amalan seseorang mungkin mengejutkannya di hari pembalasan kelak, sama ada disebabkan dosa yang di luar jangkaan atau timbunan pahala yang tidak disangka. Jika ia pahala, Alhamdulillah, namun bagaimana jika dosa yang memenuhi buku catatan amalan?.

Melalui artikel ini, sekadar ingin mengingatkan kita semua agar lebih peka terhadap salah satu punca percambahan dosa. Malah dosa yang kecil boleh berubah wajah kepada Kabair (dosa besar) akibatnya. Tujuan tulisan ini tidak lain agar kita semua dapat lebih berhati-hati terhadap dosa yang tidak disedari sedang dipromosi dan disebarkan.

FILEM, DRAMA DAN DOSA

Perlu kita semua fahami, manusia selain Rasulullah s.a.w tidak akan dapat lari dari dosa. Paling kurang dosa-dosa kecil. Sebagai contoh, dosa-dosa kecil amat mudah diperolehi apabila kita menonton televisyen sama ada melalui tontonan aurat lelaki wanita di dalam siri drama, filem, iklan, hatta berita. Dosa kecil juga boleh berlaku apabila kerananya sekiranya seseorang itu melalaikan tanggungjawab agama yang lain dan pelbagai lagi kekurangan kerananya.

Telah dibincang panjang lebar oleh ulama Islam, TV dan filem adalah neutral, jika digunakan untuk tujuan kebaikan, maka pahala diperolehi, jika keburukan, dosa tentunya.

Sudah menjadi norma hari ini, hampir semua keluarga mempunyai TV walau setinggi manapun tahap keilmuan agamanya. Jika tiada TV, internet juga turut memasuki kebanyakan rumah umat Islam hari ini, segala jenis filem dapat ditontoni melaluinya.

Diketika saya bersetuju dan tertarik dengan seruan para ilmuan dan pendakwah agar kita memboikot Yahudi Zionis dengan memboikot segala jenis hiburan melalaikan di televisyen atau internet, kerana itu adalah antara agenda penting mereka dalam merosakkan umat Islam. Namun begitu, sebahagian pendakwah ini mungkin terlupa menyedarkan, bahawa filem-filem dan drama yang biasanya ‘box office' karya Hollywood juga adalah karya hedonimse Barat dan Yahudi Zionis. Itu juga sepatutnya diboikot.

Namun, desakan nafsu dan Syaitan kerap mendorong sebahagian kita untuk terus melihat kisah-kisah paparan kreativiti karyawan Barat ini. Walau kita tahu ia bercampur baur adegan dosa (berpelukan, bercium dan sebagainya) dan pemaparan aurat tentulah amat pasti.

DOSA KECIL YANG MEMBESAR DAN BERGANDA

Benar, secara umumnya, ia mungkin masih dianggap dosa-dosa kecil. Dosa kecil disebut oleh Nabi s.a.w boleh terhapus dengan solat fardhu, solat Jumaat, zikir, istighfar dan pelbagai amalan lain. Namun demikian, dosa kecil seperti itu boleh berganda sehingga adakalanya amalan seseorang tidak lagi mampu memadamkan keseluruhannya.

Bilakah itu?

Ia adalah apabila tontonan kita itu dikongsikan kepada orang lain melalui pendedahan kita sendiri sama ada di ketika bercerita berkenaannya, mungkin dalam ulasan kita. Atau lebih teruk lagi dipamerkan di FACEBOOK sebagai filem (movies) yang diminati, dramaTV disukai, buku didambai, muzik dikagumi dan sebagainya.

Bagi saya,tindakan mengisi ruang itu dengan sebarang filem yang majoritinya mendedahkan aurat dan bercampur baur pengajarannya adalah sama seperti mempromosikannya, memberikan iklan percuma kepadanya, memaklumkan keredhaan kita terhadapnya.

Mungkin terkecuali jika kita menyiarkan minat kita terhadap movie pengajaran seperti KungFu Panda, Toy Stories, Cars, Omar Mukhtar atau dokumentari dan keagamaan seperti National Geographic, Discovery Channel, Berita, Al-Kuliyyah, Tanyalah Ustaz, Halaqah, Akademi al-Quran dan sebagainya.

Memaparkan minat kita rancanganTV atau Movie yang jelas bercampur aduk dosa dalam majoriti adegannya seperti ‘Desparate Housewives', ‘Friends', ‘Pretty Women', ‘Notting Hill', ‘Kuch Kuch Hota Hai', ‘HEROES' dan jutaan lagi filem sepertinya.

Walaupunseseorang itu memang meminati dan menontonnya, namun sedarilah tontonan itu mengakibatkan banyak dosa-dosa kecil. Tontontan itu tanda akibat kelemahan diri kita sehingga terjebak dalam dosa sebegitu.

Memaklumkannya kepada orang lain akan minat kita terhadap filem itu adalah dosa gandaan yang lain. Ia adalah sebuah promosi iklan secara percuma. Malah mendedahkan sokongan kita terhadap movie dan drama bermaksiat. Bukan sekadar movies sahaja malah hal yang sama terpakai buat promosi buku, novel, muzik dan public figure atau artis (khususnya di facebook).

Saya bimbang, keghairahan berkongsi segala-galanya di dalam facebook, blog dan forum akan tanpa sedar mempergandakan dosa seseorang.

Kecuali jika diyakini dengan ilmu dan iman bahawa pengajaran BAIK dari filem yang ingin dikongsi tersebut atau ditanda sebagai ‘like' itu MELEBIHI UNSUR DOSA DAN BURUK. Sebagaimana drama-drama bermesej islam, penuh pengajaran tetapi masih dilakonkan oleh pelakon mendedah aurat. Jika diyakini unsur positifnya melebihi dan negatif, tatkala itu mungkin wujudnya sedikit justifikasi untuk dipapar dan ditonjolkan dalam senarai drama diminati. Dengan niat agar orang lain turut mendapat pengajarannya.

Selain berkongsi minat terhadap hal yang disebut di atas, ada juga yang mendedahkan dosanya melalui gambar. Gambar seperti :
  • ketika sedang minum arak,
  • hadiri parti penuh maksiat,
  • hadiri majlis dosa,
  • sedang berpelukan lelaki wanita
  • atau bersentuhan wanita dan lelaki yang bukan mahram (walaupun bagi seorang doktor kerana keperluan, tetapi gambar sedemikian PATUT disembunyikan)
  • dan sebagainya.
Sekiranya semua yang disebut tadi dikongsi di facebook dan blog, kita bimbang individu terbabit tergolong di dalam kategori penyebar dosa dan pembuka aib diri sendiri. Nabi s.a.w memberi ingatan :-

كل أمتيمعافى إلا المجاهرين، وإن من المجاهرة أن يعمل الرجل بالليل عملا، ثم يصبح وقدستره الله عليه، فيقول: يا فلان عملت البارحة كذا وكذا، وقد بات يستره ربه، ويصبحيكشف ستر الله عليه


Ertinya: Setiap umatku (boleh) diampunkan kecuali mereka yang mendedahkan (dosanya), ada di kalangan yang mendedahkan ini, melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang Allah menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata :" Wahai fulan, semalam aku lakukan itu dan ini" maka terhapuslah tutupan Tuhannya dan jadilah ia membuka (rahmat) Allah yang (sebelum ini) menutup keaibannya. (Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

SEMBUNYIKAN DAN TAUBAT

Justeru itu, jadikanlah dosa peribadi disebabkan menonton filem bercampur maksiat, atau menyukai musik hedonisme, atau melakukan maksiat secara fizikal kerana zina, curi, tidak solat dan sebagainya, sama ada kecil atau besar yang dilakukan di rumah, tersembunyi adalah antara individu terbabit dengan Allah SWT. Tujuannya agar seseorang itu beroleh rahmat Allah dan diberi hidayah untuk bertaubat sebelum maut menjelma.

Mungkin disebabkan pendedahannya, apabila ia ingin atau telah bertaubat, sukar untuknya untuk memaklumkan kepada semua yang pernah mendengar atau mengetahui pendedahannya agar bertaubat sama, malah taubatnya juga mungkin diragui orang lain atau paling kurang, membawa masalah dalam hati seperti boleh menumbulkan riya'.

Justeru jalan terbaik atas apa jua bentuk dosa yang telahatau pernah dilakukan adalah SENYAP DAN SEMBUNYIKAN. Ia bukan hipokrit! tetapi ia dituntut oleh Allah dan RasulNya dan usahakan bertaubat. Hiprokrit adalah bagi mereka yang berpura-pura baik, tetapi dalam hal ini, si pelaku dosa hanyalah menyembunyikan dosanya. Tidak timbul persoalan dia cuba mengaburi mata orang ramai dan berpura-pura baik. Rasulullah bersabda :

اجْتَنِبُوا هَذِهِ الْقَاذُورَةِ الَّتِي نَهَى الله عَنْهَا فَمَنْأَلَمَّ فَلْيَسْتَتِرْ بِسَتْرِ الله وَلْيَتُبْ إِلَى الله. فَإِنَّهُ مَنْيُبْدِ لَنَا صَفْحَتَهُ نُقِمْ عَلَيْهِ كِتَابَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ

Ertinya : "Jauhilah perkara-perkara keji (maksiat) yang telah dilarang oleh Allah, sesiapa yang telah melakukannya, hendaklah dia menyembunyikannya dengan tutupan (yang diberikan) Allah dan bertaubat kepada Allah SWT. Jika sesiapa menampakkan perkara keji (yang dilakukannya) kepada kami, kami akan menjatuhkan hukuman yang telah diperintahkan oleh Allah ‘Azzawa Jalla." [Dikeluarkan oleh al-Hakim dalam al-Mustadrak, hadis no: 7615 dan beliau berkata: "Hadis ini sahih atas syarat kedua-dua syaikh (al-Bukhari dan Muslim) dan mereka tidak mengeluarkannya." Ini dipersetujui oleh al-Zahabi.]

Pengecualiannya hanyalah apabila kes melibatkan aib dan dosa ini diajukan di mahkamah untuk menangani sesuatu kes, atau ketika merujuk kepada kaunselor diyakini untuk membantu dan ilmuan Islam untuk mengetahui hukum dan kaedah pemulihan.

Allah itu maha pengampun dan sentiasa menginginkan kita untuk bertaubat dan beristighfar, maka antara ciri taubat yang mudah diterima adalah apabila dosa tidak didedahkan. Didalam sebuah lagi hadis sohih disebutkan :-

أن النبيصلى الله عليه وسلم قال : يدني الله عبده المؤمن ، فيضع عليه كنفه ويستره ، فيقول: أتعرف ذنب كذا ؟ أتعرف ذنب كذا ؟ فيقول : نعم ، أي ربِّ ، حتى إذا قرره بذنوبه ، ورأىفي نفسه أنه قد هلك ، قال : سترتها عليك في الدنيا ، وأنا أغفرها لك اليوم

Ertinya: Nabi bersabda : (Di akhirat kelak) Allah akan menghampiri seorang hambanya yang mukmin lalu melindunginya lalu berkata : Adakah kamu tahu dosa kamu ini? Adakah kamu sedar dosa ini? Lalu jawab lelaki itu, Ya Wahai Tuhan dan sehingga dia mengakui dosanya dan merasakan dia akan binasa (dihukum), Allah berkata : Aku telah menutupinya di dunia dahulu ( dari pengetahuan manusia), dan hari ini aku akan mengampunkannya ( Riwayat Al-Bukhari)

Jelas dari hadis di atas, dosa yang dilakukan dan tidak didedahkan berpeluang mendapat belas kasihan Allah di akhirat untuk diampuni. Namun bagi mereka yang telah lebih dahulu berbangga bercerita, mengiklan, promosi dan sebegainya sejak didunia lagi, dibimbangi tidak cukup layak mendapat belas kasihan dan rahmat Allah serta pengampunannya.

KESIMPULAN

Segeralah memadam paparan minat dan keterlibatan terhadap apa jua aktiviti, tayangan, muzik, bacaan selain untuk Allah, Rasul dan apa yang mendekatkan diri kepada keredhaan Allah. Walau sebanyak, sedalam manapun minat, sejauhmana pun keterlibatan, sembunyikan ia, bukan bertujuan untuk menipu manusia lain, tetapi agar dia tidak tergolong dalam kalangan berbangga dengan dosanya, mempromosi, membuka aib sendiri dan mengiklan kejahatan kepada orang lain.

Semaklah facebook anda, blog, website, forum dan sembangan harian agar tidak tersalah dan mempergandakan dosa...INSYAALLAH..Sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan buruk itu dari kelemahan manusia itu sendiri @ kalau susah sangat nak kawal deactivated sahaja account tersebut..Insyaallah semoga mendapat redhaNYA







Monday, December 31, 2012

SALAM TAHUN BARU






Assalamualaikum N3 pertama hari pertama di tahun 2013. Semoga N3 ini merupakan permulaan kepada semangat baru untuk menulis blog Insyaallah, semoga dipermudahkan olehNya.

Saturday, July 28, 2012

Onde-onde sedap dan mudah


Onde-onde atau kat utara di panggil buah melaka, kalau kat utara onde-onde ialah... yang ada inti kacang hijau dan disaluti dengan tepung dan bijan....tapi kali bukan nak cakap pasal onde-onde tu, tetapi tentang buah melaka kat atas tu..kalau untuk orang yang baru nak belajar memasak memang resepi ini amat mudah sekali sekali buat je terus jadi...tetapi kena jaga kat airnya jangan terus masuk..masuk secara sedikit-dikit insyaallah kalau ikut arahan memang tak dak masalah..ok jom kita tengok sama-sama..

ONDE_ONDE (Buah Melaka)
Sumber : Emak (dia tak ikut sukatan tapi dari situ blehla agak-agak)

Bahan-bahan
2 1/2  Cawan tepung pulut
1/2    Cawan tepung gandum
1 1/4  Cawan air daun pandan (kalau tak mau air sejuk biasa pun boleh)
Semangkuk kelapa parut (bahagian putih--agak-agak dalam sebelah kelapa)
Gula melaka / kabung secukupnya

Cara-cara
campurkan kedua-dua tepung tersebut , kemudian masukkan air sedikit demi sedikit, sambil tu bolehlah la didihkan air untuk merebus onde-onde tadi, bila dah agak lembut bolehla di buat bulat-bulat dengan memasukkan gula melaka/kabung ke dalam tepung tadi. Selepas habih dibulat-bulatkan boleh la di masukkan ke dalam air yang mendidih tersebut, bila kuih itu timbul boleh la dimasukkan kedalam mangku dan digolek-golekkan sehingga rata kelapanya..Di sini ada petuanya , jangan biarkan kuih tu sejuk baru nak salutkan dengan kelapa, sebab nanti kuih tu tak dapat  melekat cantik.


Ok selamat mencuba, TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA


Monday, July 23, 2012

REMAJA : SUNGGUH ISTIMEWA


Sumber : Majalah Haluan
Tajuk : Bersama Cikgu Ghazali Abdullah

Gejala Sosial. Apakah punca sebenar?
Saban hari kita dapat membaca di dada-dada akhbar dan media massa yang lain bahawa berlaku peningkatan masalah sosial terutamanya di kalangan remaja. Kes-kes bohsia , hamil di luar nikah, pembuangan bayi, gengsterisme , vandalisme, rogol, sumbang mahram, ketagihan dadah, arak hinggalah kepada kes mat rempit.

Semua kebejatan sosial ini merupakan simptom kepada kerosakan hati yang jauh dari hakikat keimanan yang sebenarnya sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah dan Rasul.

Hati yang sihat dengan iman yang mendalam sahaja dapat membuahkan amalan soleh dan menjauhkan maksiat. Hati yang mengenali Allah dan Rasul sahaja yang akan mencintai dan mentaati segala perintah Allah dan Rasul.

Tanpa keimanan manusia mudah jatuh dalam perangkap jahiliah. Hidup untuk melayan nafsu seperti budaya hedoniseme, berfahaman materilaistik dan sekularisme. Keliru dengan konsep Islam. La ilaha illa Allah  sebagai manhaj hidup tidak lagi dihayati juziyyah (mengambil sebahagian dan meninggalkan sebahagian yang lain).

Suasana persekitaran pula memudahkan lagi serangan jahiliah kepada masyarakat Islam terutamanya golongan remaja. Konsep globalisasi, langit terbuka membawa kepada pelbagai kesan positif dan negatif, namun yang negatif itu lebih mudah mencari mangsanya.

Apapun, jiwa manusia itu sama sahaja dahulu atau bila-bila. Hati manusia menjadi paksi kepada kebenaran Islam atau jahiliah. Soalnya, ke arah mana golongan remaja di bawa. Di sini kita dapati bentuk pendidikan yang di beri sama ada rasmi atau tidak rasmi memainkan peranan yang signifikan. Hari ini sestem pendidikan perdana hanya mampu melahirkan "pelajar yang pandai tetapi tidak cerdik"

Generasi Muda! Bagaimana Kukuhkan Jatidiri Dan Peribadi?
Kita perlu merujuk kepada generasi awal dan salafusoleh yang berjaya melahirkan umat yang gemilang menegakkan kalimah Allah SWT di muka bumi, iaitu melalui 3 faktor :

  1. Murabbi misali - Generasi muda perlu dididik oleh murabbi yang berwibawa, yang mempunyai sifat-sifat muslim mukmin yang misalli, yang dapat memberi didikan dan ilmu yang boleh membina genarsi muda yang bertakwa.
  2.  Kurikulum yang soleh -   Kurikulum atau manhaj soleh ialah yang mengambil Al-Quran dan sunnah sebagai rujukan. Kurikulum yang membawa generasi muda mengenali dan mencintai Allah dan Rasul. Kurikulum yang boleh melahirkan generasi muda yang merasa izzah (mulia) dengan Islam dan sanggup berkorban untuk menegakkan kalimah Allah di muka bumi.
  3. Biah (persekitaran) yang soleh - Biah solehah sangat penting untuk mempertahankan ciri-ciri keislaman dalam diri. Kita tidak mahu menyerah kalah kepada suasana. Generasi muda seharusnya membina suasana solehah yang boleh memadamkan suasana-suasana jahiliah.
Dengan ketiga-tiga ini generasi muda akan mempunyai jati diri dan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh dengan pesona jahiliah.

Bagaimana membangunkan Remaja Berakhlak Dan Cemerlang Akademik?
Golongan remaja hendaklah mengelokkan hubungan dengan Allah sama ada ketika rahsia dan terbuka. Jangan terlibat melakukan perkara yang mendatangkan kemurkaan Allah. Mereka hendaklah sentiasa memohon pertolongan dan bantuan Allah. Dialah sebaik-baik Penolong.

Masa muda jangan disia-siakan. Tingkatkan diri dari aspek keimanan, kerohanian, ibadah, ilmu, pembelajaran, sukan dan pelbagai bidang agar dapat menjadi insan yang berguna kepada agama, tanah air, umat dan diri.

Relisasikan pada diri 10 sifat individu muslim yang telah digariskan oleh Imam Hasan Al-Banna rahimahullah iaitu "jasad yang kuat , akhlak yang mantap, fikiran yang bermaklumat , mampu bekerja, aqidah yang sejahtera, ibadah yang sahih, bermujahadah melawan nafsu, sangat menjaga waktu, urusannya tersusun, berguna untuk orang lain".Sifat-sifat inilah yang menjadi tonggak pembentukan sahsiah yang mampu memikul beban dalam perjalanan membina umat yang maju, cemerlang dan gemilang.

Pesanan Cikgu Ghazali Abdullah
Wahai anak muda!!..janganlah merasa remeh terhadap diri sendiri. Jadilah elemen kebangkitan umat yang sangat penting. Penuhilah garapan masa hadapan umat, kamu Tika berada di fasa usia paling subur dan kuat, peliharalah kekuatan ini iaitu kekuatan roh, mental dan fizikal. Sedarilah bahawa, masa muda adalah suatu nikmat paling besar sepanjang usia keseluruhannya.

Jadilah diri sebagai contoh terbaik bagi orang lain. Berlaku insan dalam semua bidang, sama ada dalam bidang akademik, akhlak, kelakuan, berbakti kepada kedua ibu bapa, dakwah kepada Allah, berkhidmat kepada manusia, taat kepada Allah, cintakan tanah air, keluarga dan waganegara seluruhnya.

Bersahabatlah sengan orang soleh kerana sebaik-baik sahabat itu ialah orang yang dapat membantu kita mengingati Allah dan apabila kita lupa dia akan mengingatkan.

Hendaklah mengambil berat tentang masyarakat dan umat Islam dan permasalahannya. Aktifkan minda dengan mecari penyelesaian masalah masyarakat dan ummah.

Awas !!!..Jangan sesekali sombong dan terpedaya kerana sifat sombong walaupun sebesar zarah membuatkan kita haram masuk syurga. Yakinlah pada potensi dan keupayaan diri!!..Dan belajarlah dari mereka yang terdahulu..Sesungguhnya hikmah itu pencarian mukmin . Di mana sahaja dia menemuinya, dialah yang paling berhak mengambilnya.


Sekadar hiasan tidak ada kaitan sama ada hidup itupun mati..suka tengok pic nie

SEKIAN WALLAH HU A'ALAM sesungguhnya yang baik itu dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan orang yang menaip ini..semoga kita mengambil sedikit iktibar dari bahan di atas..sesungguhnya AKHIRAT ITU PASTI DAN KEKAL ABADI, TETAPI DUNIA ITU PASTINYA HANYA SEMENTARA SAHAJA(walaupun banyak keseronokan di dalamnya)....tanyalah diri sendiri dengan penuh keimanan yang mana satu yang akan kita pilih..TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBACA....