RSS

Sunday, August 21, 2011

Puding Koktail Berkuah


N3...yang tertangguh, sila-sila menjamu mata..kalau nak buat pun boleh juga silakan!!
 
Bahan-bahan puding jagung
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com


* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.(tambah sesudu 

    mentega)
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

Bahan-bahan Kuah Puding :
Sumber :http://ovenkecil.blogspot.com
  • 2 tin susu cair + baki susu cair dari adunan di atas
  • 2 tin besar fruit cocktail (tapis untuk mengasingkan buah-buahan dengan sirapnya)
  • 400 ml air masak
  • 10 Tbsp gula pasir
  • 1 tsp garam halus

Cara-cara :
  1. Campurkan semua bahan di atas kecuali buah-buahan koktail.
  2. Masak di atas api sehingga gula larut dan tutup api.
  3. Sejukkan kuah di dalam peti ais.


 
 Puding Jagung

Selalunya orang letak puding kastad tapi saya letak puding jagung..ok juga la not bad!!

No comments:

Post a Comment