RSS

Friday, June 3, 2011

Sarapan Apa Hari Ini.

Nasi goreng cina special


Cucur bilis + daun selom

Hari ni sempat snapp pic ni..selalunya duk buat nasi goreng juga dan nasi lemak..tapi malas nak snapp..tetapi sarapan kali ni macam luar biasa sikit..cucur tu memang lain dari yang lain sebab letakkan soda bicarbonate..so dia garing lain..selalunya tak letak atau letakkan baking powder..tetapi yang baking powder dia makan minyak sikit..bila sejuk dah tak sedap..makan panas2 ok la..tetapi yang ni berbeza sikit walaupun sejuk tapi still sedapp...nanti la nak upload resepi..tak dan nak p kenduri..so hari ni gantung kuali kejap!!


Daun selom




Resepi Nasi Goreng
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
segenggam bawang putih
2 camca minyak jagung
5 biji cili padi (nak pendas boleh tambah)
sedikit lada sulah
sedikit garam
seikat sayur lobak/sawi

Cara-cara
Tumbuk semua bahan2 kemudian tumis bila dah kuning dan naik bau boleh la dimasukkan nasi dan akhir sekali masukkan sayur sawi
Resepi Cucur 

1/2 kilo tepung gandum
segenggam ikan bilis
seikat daun selom / kucai-- dihiris
1 biji bawang besar
3 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil soda bicabonate
1 cawan air panas
5 cawan air biasa (agak2 je tak lembut dan tak juga keras)

Cata-cara
Bawang dihiris , nak tumbuk pun boleh juga..tumbuk bersama-sama dengan ikan bilis, kemudian gaul semuanya kedalam satu bekas,, kemudian boleh la di goreng sedia untuk dihidangkan , selamat mencuba..Note : tujuan masukkan air panas tu ialah untuk menjadikan cucur tu lembut...




2 comments:

Wattie said...

Salam,
Bestnyaaaa, dah sudah makan nasi, petang sikit leh makan cucur udang pula...

Saliza Shamsudin said...

Ia ka..ok la tu..tapi senang je nak buat ..nanti ye kalau ada masa saya akan upload resepinya

Post a Comment