RSS

Saturday, July 14, 2012

Cameron Highland Part 1









Bharat plantation


Alhamdulillah berkesempatan untuk bercuti ke cameron highland . Memang duk rancang lama dah....Tapi baru-baru ini baru boleh pergi .Gambar kat atas tu adalah ladang teh dekat Cameron Bharat


rose valley

Ok pertama-tama sekali tempat yang hendak diceritakan ialah pasal rose valley..saya ni memang minat dengan munge..hehe..bila datang kat sini rasa macam tak mau balik hahaha...melampau betul..tetapi tak rugi la bayar RM4 untuk dewasa dan RM2 untuk kanak-kanak. Kalau nak masuk ke sini dan ambik gambar mau sehari pun tak habih...jom kita tengok gambar-gambar itu..

Trade mark rose valley..memang cantik view kat sini

memang cantik bangat!!!

Lokasi Rose Valley
Tak susah pun nak pergi ke rose valley ini sebab tepi jalan je OTW nak  pi ke Brincang. Kiranya rose valley ini terletak di Tringkap, kalau dari Simpang Pulau, tetapi kalau dari Tapah jauh la sikit..Kat bawah ini ada sedikit maklumat tentang Tringkap.

Tringkap adalah sebuah kampung kecil di Cameron Highlands. Kebanyakan penduduk terdiri daripada kaum Tionghua yang bekerja sebagai pekebun sayur atau bunga.
Ia juga dikenali sebagai 'Dai Kong Si' kerana sejarahnya yang istimewa dimana ia merupakan tempat pedagang Teh British mendirikan pejabatnya. Sekarang ia merupakan salah satu tarikan pelancongan dengan Taman Bunga Ros dan pasarnya yang terkenal.

Ok lah cukup setakat ini untuk maklumat tentang cuti-cuti ke Cameron Highland..Insyaallah ada masa nanti saya akan tulis lagi.

 




1 comment:

Post a Comment