RSS

Wednesday, March 16, 2011

Pulut dan Mangga (Mempelam)


Semalam (kemarin) berkesempatan pergi ke pekan sehari (nat selasa..hahahaha..panggilan femes..untuk orang2 kat belah2 sini)..orang bukan main ramai..biasa la bawa 3 orang tentera..untuk tolong bawa barang2..tetapi yang kecik tu tukang perabih..duit hehehehe..bukan apa kalau semua jenis mainan dia nak angkut bawa balik..macam la mak dia ni..tukang cop duit!!!..Abang dan kakak pula, muka kurang manis la..sebab kena bawa barang..si kakak siap cakap..lepas nie dah no..tak yah beli lagi..hehehehe..tapi masing2 ada upah nya..dah beli la barang2 yang diaorang nak..tu yang ok tu..masa jalan-jalan tu la ternampak orang jual mangga punya la manis...yang tau tu sebab penjual tu siap bagi rasa lagi..tu yang teruja nak beli tu..so pagi ni buat la pulut untuk dimakan dengan mangga tersebut..bukannya suah pun..just tanak je..pulut tu macm tanak nasi..sebab tak mau mulut yang diletakkan santan..banyak kolestrol tak sesuai untuk kesihatan...nak kata sedap tu tak la juga biasa je...

Sekilo RM 5




Kalau orang Jepun depa memang tak makan kalau buah yang ada hitam2 cegini

Amacam mengacam tak???

Ini untuk my kids..yang memang tak minat makan buah dan pulut...diaorang lebih suka makan buah magga macam tu sahaja..


Tambahan sambal telur

Pulut (nak gak ke resepinya)

Beras pulut 1 kilo
Santan 1 biji
1 camca kecil garam

Cara-cara
rendam pulut semalaman..pastu kukus ke dalam periuk kukus..bila telah lembut..bolehlah dikeluarkan pulut tersebut dan digaul bersama-sama dengan santan yang telah dicampurkan dengan garam..kacau sehingga sebati.Pulut perlu digaul dengan santan semasa masih panas-panas supaya sebati dan tidak berderai.




No comments:

Post a Comment