RSS

Sunday, March 13, 2011

SAGU BRONOK



Dah lama tak berN3..kebetulan sekarang ni musim cuti sekolah boleh la mencuba resepi-resepi kat internet nie. Lama dah duk teringin tapi masa tak mengizinkan. Memang dah lama teringin nak buat kuih ni tapi kalau kat bahagian utara ni tak tau la nama apa tapi kalau belah2 selatan namanya ialah kuih bronok. Senang je nak buat nya..walaupun kesihatan kurang mengizinkan tetapi teringin punya pasal gagah juga la untuk membuatnya. Tetapi memang sedap la..berbaloi buat. Ok jom kita tengok resepinya bersama-sama, memang senang.


Bahan-bahan 

  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir (kuih ni manis sikit tapi boleh kurangkan kepada 1/2 cawan )
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja (tak perlu letakkan garam sebab dalam kuih dah ada garam)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose
Cara-cara
  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 30 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya (tetapi memang cantik kalau kukus sagunya akan nampak sebiji-sebiji)
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa..siap. 


  Kelapa parut yang dimesin baru cantik sebab nampak lebih halus

No comments:

Post a Comment