RSS

Thursday, March 17, 2011

DROP SCONES (DADAR SKON)

  
Tangan ank no 2..hehehe..minat gak dia!!

Pagi ni jadi mat saleh kejap..sebab skon ni adalah resepi desert dari barat..kita pun pernah buat tapi versi melayu namanya peknga..hehehehe..skon ni lain sikit la resepinya..sebab ada susu dan butter dan guna tepung beserbuk penaik..selain buat nie, nasi goreng buat gak..kalau tak kheyau(menangis) la anak sulung tu..kalau tak dak nasi memang tak leh duduk la dia..ok jom tengo resepinya..resepi ini ambik dari buku roti, kek dan pastri tulisan norani sidek..sebenarnya I banyak duk kumpul buku resepi ni..cuma tak sempat je nak cuba semua resepi2 tu..Insyaallah kalau ada masa nanti I upload pic buku2 tersebut ye!!..Jom kita peksa resepinya..sebenarnya senang je buat skon ni

Bahan

240 g terpung berserbuk penaik
secubit garam (tak letak pun sebab mentega dah masin dah)
50 g gula kastor
1 biji telur
1 cawan susu UHT
50 mentega cair

Cara-cara
  • Mula-mula cairkan mentega dan sejukkan
  • Tepung dan gula kastor dimasukkan ke dalam satu bekas
  • Masukkan telur, susu dan mentega cair dan kacau sehingga rata (untuk memudahkan bagi ianya sebati I masukkan kedalam mixer)
  • Panaskan kuali leper non stick atau kuali biasa boleh la diletakkan sedikit minyak
  • Dengan menggunakan camca besar, sudukan adunan ke atas kuali dan goreng sehingga kekuningan dan balikkan.
  • Dadar skon sedap dimakan bersama jem, madu ataupun krim putar.



Suka tengok je..orang lain yang makan..makan panas-panas memang sedap..ok kita tengok pic lagi..banyak juga snap pic skon ni...






2 comments:

Cikgu Fatin said...

bila ntah nak lalu kat bukit tembaga tu? kalau lalu, kena singgah le kan... hehe..

Saliza Shamsudin said...

Hehehe..lalu le...fatin and bole la singgah kat teratak hamba yang tak seberapa nieh!!...

Post a Comment